top of page

Sören Karlsson ga de fremmøtte et innblikk i fremtidens robotjournalistikk.

Robotjournalistene kommer

Ved starten av tiåret påsto det amerikanske robotselskapet Narrative Science at et dataprogram ville vinne en Pulitzer-pris innen 2016, og som forventet var det ikke mange som holdt den samme troen. Men nå som vi da endelig står med begge bena pent plantet i 2016 - fortsatt med kun menneskelige Pulitzer-vinnere - kan vi nå se antydningen av robotjournalistene spire frem.

Av Mats Sauro Høimyr

Sören Karlsson fra United Robots er en svensk presse-veteran både som journalist og redaktør, men er nå mer kjent som en av fedrene til Rosalinda, Sveriges første robotjournalist. I helgen tok han turen over grensen for å holde foredrag på Sommerkonferansen om hvordan roboter som Rosalinda kan endre presselandskapet.

Han sier deres visjon er enkel: Å skape en plattform for en tekstgenerator som kan spre nøyaktig informasjon i løpet av sekunder.

Alertsystem

Måten Rosalinda fungerer på skal være som følger:

La oss si to fotballag spiller mot hverandre. Rosalinda vil få informasjonen tildelt av arrangøren, analysere informasjonen for så å sette opp en artikkel med hendelses forløp og resultat. Basert på hvem leserne mest sannsynlig kommer til å være vil hun kunne tilpasse artikkelen. Dersom Rosalinda jobber for lokalavisen til vinnerlaget kan artikkelen fremstå som positivt ladet og igjen det motsatte for taperlaget. Men hun vil i hovedsak holde seg nøytral.

Karlsson er også veldig fornøyd med Rosalindas alert-system, som ifølge ham kan være med på å skape arbeid for menneskelige journalister istedenfor at hun overtar jobben deres.

Alert er et innebygget varselsystem som konstant leter gjennom data etter oppsiktsvekkende mønstre og avvik fra normer som kan resultere i interessante vinklinger og saker, ifølge Karlsson. Om vi da går tilbake til de to fotballagene så kan man Rosalinda for eksempel opplyse om at lagene har møtt hverandre i sesongens syvende kamp hvert år de siste syv årene.

Rosalinda

Karlsson sier at de at de nå skal videreutvikle Rosalinda til å kunne jobbe med andre sporter. United Robots

planlegger å ha henne klar til å skrive om håndball, bandy og hockey i løpet av kommende høst. Han nevner også at de jobber nå sammen med et svensk finansblad for å klargjøre Rosalinda for en ny karriere som finansreporter.

 

Trafikk, politi og vær

Karlsson mener at journalister i det store og hele ikke behøver å frykte for jobbene sine til tross for robotenes inntog i faget. Men han melder også ifra om at de har store planer for lokalnyheter. Han ønsker å kunne optimalisert en robotjournalist som kan rapportert på alt fra trafikksituasjonen og politirapporter til vær og generelle lokale hendelser. 

I løpet av en kort diskusjon etter Karlssons foredrag stilte NJs nestleder Hege Iren Franzen spørsmål knyttet til en av de nyere funksjonene som skal la Rosalinda ta sitater og uttalelser når hun innhenter resultater fra arrangementer. Hun mener dette lett kan lede til brudd på tilsvarsrett og pressens generelle nøytralitet. Hun mener fortsatt at robotjournalister er noe som bør møtes med nysgjerrighet og ikke frykt ettersom at ikke all endring nødvendigvis er negativ. Jonas Bording i Bording Media ser på dette som en mulighet for journalister til å utvikle nye ferdigheter innenfor teknologi. På mange måter som når internettet og nettjournalistene blomstret frem.

Kjøtt og blod

NTBs Marius Aabech, som er en av personene bak Norges første robotproduserte artikkel fortalte om sine erfaringer og kunne berolige alle med at samme hva så ville det alltid være nødvendig med journalister av kjøtt og blod til å håndtere både kritisk og etisk tenkning, for ikke å snakke om å passe på at robotjournalisten gjør som den skal.

Fra venstre til høyre: Marius Aabech (NTB), Sören Karlsson (United Robots), Hege Iren Frantzen (NJ), Jonas Bording (Bording Media) og Espen Holm Eskelund (programvert).

bottom of page