top of page

Tor Henrik Stensland er student på mediehøyskolen på Gimlekollen.

Podcast-fenomenet

Fra gutterom til TV2

Da Tor Henrik Stensland startet på gutterommet hadde podcasten hans bare 100 lyttere. To år senere nådde programmet hans flere tusen.

Av Maria Sung Ae Lervik

Tor Henrik Stensland står bak Norges første NBA (National Basketball Association)- podcast. Stenslands lidenskap for basketball og NBA-sporten i USA, var bakgrunnen for podcasten han og kompisen, Frederik Lelles Gnatt startet på gutterommet høsten 2012. Visjonen var blant annet å øke NBA-miljøet i Norge.

En podcast er et radioprogram som spilles inn på forhånd og som tilbys på nett i ettertid.

Med pappa som drahjelp

Guttenes første opptak ble tatt opp med Skype fra gutterommet i Skien. Første gangen de publiserte hadde de rundt hundre lyttere, men etter et par måneder hadde de over 500. Guttene brukte alle nettverk og ressurser for å promotere podcasten sin.

- Det gikk mye i Twitter, og så var pappa til stor hjelp, ler Stensland.

De kontaktet også mange innad det lille NBA-miljøet som fantes i landet. I tillegg jobbet Gnatt for TV2. I 2014 fikk de et samarbeid med kanalen som ville satse på podcast, og rundt juletider publiserte de for første gang i samarbeid med kanalen. Avtalen med TV2 skaffet programmet rettigheter til å publisere om kamper, en forutsetning for å dekke NBA-nyheter. Podcasten er den største NBA-podcasten i landet. Sommeren 2015 avsluttet de likevel prosjektet. Det siste programmet hadde rundt 7.000 avspillinger.

Oddsstreaming

I dag er Tor Henrik student på mediehøyskolen Gimlekollen og jobber hos det Svenske firmaet MrBet hvor han skal lage en live streaming og opplyse lyttere om odds. Stensland regner med at det nye programmet vil ha rundt 500 lyttere i startfasen.

- Interesse og motivasjon avgjørende

Det er ikke lengden på programmet, eller utstyret som er avgjørende for om en podcast blir en suksess.

Av Maria Sung Ae Lervik

Sven Bisgaard Sundet er kjent fra P3 med podcasten ”Heia Fotball” hvor han sammen med Tete Lidbom formidler både fotball, tøys og engasjement.

 

«Tanken var å ikke ha fotball-gjester. Vi tenkte å være et annerledes fotballprogram som også kunne snakke om musikk og litteratur. Vår første gjest var Johnny fra Jaa9 & OnklP. Det kuleste besøket vi har hatt er Nils Arne Eggen,» sier Sundet, som gjestet Sommerkonferansen lørdag.

Fri lengde

Han lagde programmet på grunnlag av oppfatningen av podcast som et bra konsept.

Han gjør det også klart at det er begrenset hvor mye prat det er plass til i programmene da det er et krav om minst 70 prosent musikk i løpet av en snau time. P3 er likevel en ressurssterk radiokanal med tilgang på det meste av teknisk utstyr, og mulighetene til å spille inn og ta opp programmer fra mange steder.

«Det er noe annet for sånne som Tor Henrik som spiller inn og produserer alt på egenhånd.»

«En god ting med podcast er at det ikke finnes noe fastlagt krav om lengden på hver episode,» legger Sundet til. «Det kan være alt ifra ti til nitti minutter langt. Du har muligheten til å fortelle historier og gå i dybden på temaer. Uten et kamera i ansiktet, glemmer man dessuten at man er på lufta.»

Uløst og RadioresepsjonenPodcast kan lastes ned fra både mobil, nettbrett, og pc, noe som gjør programmene lett tilgjengelige. Dette gjør det derimot vanskelig å få sikre oversikter over nøyaktig hvor mange lyttere som hører på, da hver enhet registreres som en individuell avspilling.

Med rundt 110.000 lyttere i uken som hører på podcast gjennom NRK, ser Sundet lyst på podcast-fremtiden.

Sven Bisgaard Sundet fra P3-podcasten "Heia Fotball" fengslet de fremmøtte.

 Han nevner blant annet programmer som ”Giæver og Joffen”, som diskuterer nyhetsbildet, ”Uløst”, som er nominert til årets beste podcast, og ”Radioresepsjonen”, som er et av de mest populære programmene.

Ikke utstyret det kommer an på

Sundet får også frem at utenom ”Tysvik og Tønne” som har klart å bygge opp et navn for seg selv, er det nok usikkert hvor lønnsomt det er å holde på med podcast. Han slår likevel fast at programmene for tiden er svært relevant, og nevner at NRK blant annet har ansatt en egen podcast-sjef.

Han slår fast at det ikke nødvendigvis er lengden på podcasten, eller hvor mye utstyr man har tilgjengelig som er avgjørende, men den grunnleggende interessen og motivasjonen man har for det man driver med.

bottom of page